Evening and Weekend Class Schedule

A special feature of the master's program at the Wright Institute is that classes are held approximately one weekend per month and one evening per week.

Students are admitted as a cohort, and they complete the program as a group.

The following is a sample class schedule for the weeknight and weekend courses.

Weekday Evening

6:00 p.m.-9:00 p.m. (3 hours)

6:00-7:30

15 minute break

7:45-9:00



Weekend Intensive Schedule

Friday

6:00 p.m.–10:00 p.m. (4 hours)

6:00-7:30

15 minute break

7:45-8:45

15 minute break

9:00-10:00

Saturday

9:00 a.m.-6:45 p.m. (9.75 hours)

9:00-10:30

15 minute break

10:45-12:15

45 minute lunch break

1:00-2:30

15 minute break

2:45-4:15

15 minute break

4:30-5:30

15 minute break

5:45-6:45

Sunday

9:00 a.m.-5:45 p.m. (8.75 hours)

9:00-10:30

15 minute break

10:45-12:15

45 minute lunch break

1:00-2:30

15 minute break

2:45-4:15

15 minute break

4:30-5:45

Academic Calendar 2012–2014

First Year Course Schedule

Fall 2012

Weekend Courses

Community Mental Health
September 28-30 & October 26-28
Research Based Practice
November 16-18 & December 7-9

Wednesday Evening Course, 6-9 p.m.

Counseling Theories and Techniques
September 12, 19, 26; October 3, 10, 17, 24, 31;
November 7, 14, 21, 28; December 5, 12, 19

Spring 2013

Weekend Courses

Common Therapeutic Factors
January 4-6
Individual and Family Development
February 1-3 & March 1-3
Clinical Assessment and Measures
March 22-24 & April 12-14

Wednesday Evening Course, 6-9 p.m.

Diagnosis and Empirically Supported Treatments
January 9, 16, 23, 30; February 6, 13, 20, 27;
March 6, 13, 20, 27; April 3, 10, 17

Summer 2013

Weekend Courses

Child and Adolescent Counseling
May 3-5
Family Therapy I: Traditional
May 31-June 2 & June 28-30
Family Therapy II: Postmodern
July 26-28 & August 23-25

Wednesday Evening Course, 6-9 p.m.

Multicultural Awareness and Sensitivity
May 8, 15, 22, 29; June 5, 12, 19, 26;
July 3, 10, 17, 24, 31; August 7, 14

Second Year Course Schedule

Fall 2013

Weekend Courses

Addictions Counseling
September 20-22 & October 4-6
Family Violence and Protection
October 25-27
Group Counseling
November 15-17 & December 13-15

Tuesday Evening Course, 6-9:30 p.m.

Professional Development Seminar
August 20, September 17, October 15,
November 5, December 3

Practicum

Spring 2014

Weekend Courses

Aging and Long-Term Care
January 3-5

Law and Professional Ethics
January 24-26 & February 21-23

Crisis, Disaster, and Trauma Counseling
March 14-16 & April 11-13

Tuesday Evening Course, 6-9:30 p.m.

Professional Development Seminar January 7, February 4, March 4, April 1

Practicum

Summer 2014

Weekend Courses

Sexual Development and Health
May 9-11
Couples Counseling
June 6-8
Psychopharmacology and the Biological Bases of Behavior
July 11-13 & August 1-3

Tuesday Evening Course, 6-9:30 p.m.

Professional Development Seminar May 6, June 3, July 1, August 5

Practicum